Vznik samostatného Lyžařského klubu Radhošť (1992)

17.01.2016 10:53

V roce 1992 uplynulo 40 let od založení našeho lyžařského oddílu. Výbor LO zahajuje jednání o osamostatnění. Jsou zpracovány stanovy Lyžařského klubu a na Valné hromadě dne 24.1.1992 schváleny. 25. února 1992 je dosavadní LO TJ Jiskra Dolní Bečva pod názvem LK Radhošť zaregistrován jako právnická osoba u Ministerstva vnitra ČR. Členy přípravného výboru L  K, který požádal o registraci byli: Rostislav Vavřín, Blinka Vlastimil, Divínová Jana, Hrstková Jitka a  Linhart Radko. LK při svém vzniku měl  celkem 76 členů, z toho 30 žáků a dorostenců.

Právě díky mladým závodníkům a jejich obětavým rodičům získává LK Radhošť popularitu v širokém okolí. Na dalších fotografiích můžete vidět v akci ty nejmladší závodníky, kteří po náročné letní přípravě byli připraveni i v tomto roce sbírat diplomy a ceny  ze závodů. 

Začali hned v  polovině ledna, kdy si na Pustevnách dala dostaveníčko nejmladší sjezdařská generace Moravy a Slezska. Mezi více než 200 závodníky zvítězili ve slalomu  i obřím slalomu naši závodníci Lucka Hrstková a Zde-něk Chrástecký. Z dalších našich byla  Zuzka Romanová pátá, Radka Chrástecká sedmá a Simona Hrstková devátá.

Následovaly další závody na Machůlkách, Kasárnách, Kyčerce, Novém Hrozenkově, Grůni, Javorce, Soláni. Všude tam vzbuzoval všeobecné veselí Trabant, ze kterého vysedlo šest malých závodníků s dvěma  dospělými a žadonili o zapsání do startovní listiny. A jaké bylo překvapení pořadatelů, když jim tito prosebníci odvezli hlavní     ceny ! Lucie Hrstková ze 12 celomoravských závodů 7x zvítězila, 2x byla druhá a 3x třetí. Zdeněk Chrástecký byl 5x první, 2x druhý, 2x třetí, 2x čtvrtý a jednou pátý. Do celomoravské patnáctky předžáků se propracovaly Simona Hrstková a Radka Chrástecká, do dvacítky  i Zuzka Romanová a Martin Navařík.

V polovině března 1992 došlo i na mezinárodní měření sil s Poláky při závodech o Goralský klobúčik. Ani tam se naši mladí neztratili, naopak. Lucka dojela druhá, Radka skončila na 25. místě, Simona  byla 31. a Zuzka 41. V kategorii chlapců byl Zdeněk třetí a Martin šedesátý první. O týden později na Chopku Lucka vyhrála, Radka byla druhá a Simona čtrnáctá. V žácích dojel Zdeněk jedenáctý.

Ve stejný den 28.3. se jel na Radhošti také závod o přeborníka LK bez účasti naši nejlepší drobotiny. Přeborníkem se stal a prvenství obhájil junior Dan Paulus. 

Velice úspěšná a dlouhá sezóna skončila až 25. 4.  posledním lyžováním na Radhošti. Již dobře známý Trabant, mladé závodníky i jejich rodiče, kteří uvedli ve známost LK Radhošť a Dolní Bečvu i za hranicemi,  zaznamenal snímek, na kterém jsou zleva Vavřínová Lidka, Vavřín Mirek, Hrstka Ivan, Navařík Pavel, Chrástecká Růžena, Chrástecký Zdeněk, Hrstková Jitka a děti Radka a Zdeněk Chrástečtí, Martin Navařík, Lucka a Simona Hrstkovi a malý Jenda Vavřín.

Příprava na novou lyžařskou sezónu 1992 – 1993 byla ve vyšší kvalitě a vyvrcholila již koncem října týdenním pobytem na sjezdovkách rakouského střediska Kaprun. Celý pobyt financovali rodiče sami. Soustředění se zúčastnily i rožnovské malé závodnice Karin Doleželová a Linda Sítková s rodiči. Na prvním snímku vidíme děti před nástupem do lanovky ( v roce 2002 došlo na ní k tragickému neštěstí, kdy v tunelu uhořely desítky lidí), druhý snímek ukazuje skupinu při přestávce v tréninku. Zleva jsou Karin, Lucka, Linda a František Doležel, sedící Zdeněk Chrástecký, Ivan Hrstka a Petr.

Do práce ve funkci rozhodčího se znovu zapojil Radko Linhart. Tentokrát byl nominovaný jako rozhodčí na mistrovství světa v letech na lyžích, které se konalo v Harrachově v roce 1992..