Úspěchy závodníků z radhošťské líhně v polovině 90. let

17.01.2016 11:42

Letní a podzimní část přípravy na sezónu 1994 –1995 zahrnovala tvrdý trénink na horských kolech, soustředění na umělé hmotě v Uherském Hradišti u teamu Olgy Charvátové a koncem září a v prosinci opět soustředění v rakouském Hintertuxu a Pitztalu. Předposlední branka slalomu při jedné jízdě tam byla osudná Zdeňku Chrásteckému, který si zlomil holení kost, což jej na celou sezónu vyřadilo ze slibně rozjeté závodní kariéry.

V roce 1995 měl LK Radhošť širokou základnu 70 členů, z toho 21 činných závodníků od předžákovské přípravky přes juniory až po muže a ženy. Ostatní členové klubu již nezávodili, věnovali se především organizační činnosti klubu. Bylo např. nutné vyřešit užívání pozemku, na němž byl vlek a sjezdovka. Podařilo se uzavřít smlouvu o dočasném bezplatném užívání pozemku o rozloze 7 844 m2 mezi městem Rožnov p.R. a LK Radhošť. Ten se zavázal každoročně odpracovat v lesích města 300 brigádnických hodin. Dále bylo nutné  zajišťovat provoz vleku a chaty, shánět sponzory pro finanční zabezpečení závodníků, tréninku závodníků. Občas těmto nadšencům zbyl čas i na „sklouznutí “ po našem svahu pod kapličkou. Jejich osudem je, že se o nich nepíše, moc nemluví, jsou v pozadí, ale bez nich by to nešlo. Připomeňme si znovu aspoň jména některých z nich : manželé Hrstkovi, manželé Divínovi manželé Chrástečtí, manželé Juříčkovi,  Rosťa Vavřín, Jarda a Jan Paprskářovi, Vlastimil Blinka, Svaťa Roman, Tonda Adámek. Řadu z nich jste již viděli na předcházejících fotografiích, přidejme si ještě další. 

Vlevo vidíme Tondu Adámka, Jardu Paprskáře, Rudu Divína, Růženu Chrásteckou a Mirka Poláška. 

V cíli „úřadují“ Pavel Ondřej, Jindra Paprskářová, Lidka Vavřínová a Lidka Divínová. 

Jako startéři jsou manželé Alena  a Vlasťa Blinkovi, s číslem 51 je připravena vyrazit na trať Lidka Juříčková.

Tvrdě závodit se začalo v polovině ledna. Obsadili jsme závody v Telnici a na Soláni, na mistrovství republiky v Rokytnici jsme získali 3 medaile – Lucka Hrstková se stala mistryní ČR v superobřím slalomu (je třeba připomenout, že jezdila za družstvo svého sponzora – Rossignoll SKI Zlín-Charvátová). Radka Chrástecká byla ve slalomu druhá  a v  supeobřím třetí ! Lucka s Radkou ještě excelovaly na mezinárodních závodech FIS v Říčkách, kde Lucka zvítězila v obřím slalomu, Radka byla osmá. Na olympiádě mládeže ve Winterspiele (NSR) svým umístěním od 4. do 8. místa přispěly k vítězství ČR v soutěži družstev. Radčinou „vstupenkou“  do družstva  Rossignollu bylo jedenácté místo na závodech v italském středisku zimních sportu Abetone v konkurenci Z kolotoče závodů kromě Zdeňka Chrásteckého tento rok  vypadla i dříve úspěšná Zuzka Romanová. Překotný růst končetin ji na čas zabránil v tréninku i závodění.

Prosazovali se i další mladší závodníci. Simona Hrstková skončila druhá na republikových závodech v obřím slalomu, Martin Navařík na stejných závodech byl třetí. Marek Petrovič obsadil 4. místo v přeborech Moravy, Aleš Urbanovský byl 12. v  závodech na Pradědu . První svá vítězství vychutnali i ti nejmenší – Dana Petrovičová v přeborech základních škol povodí Bečvy, Aneta Urbanovská byla těsně za ní. Šestiletá Michálka Vavřínová zvítězila v přeboru LK Radhošť, její mladší bratr Zbyněk a Inka Solanská tam poprvé projeli všechny branky. Suverénně nejmladším závodníkem sezóny byl tříletý Blinka Vlastimil junior.

Dorostenci a muži měli rovněž úspěšnou sezónu. Pro Jirku Solanského byl největší úspěch „uřídit“ družstvo svých svěřenců, které dovedl k následujícím výsledkům: Dan Paulus již po čtvrté získal titul přeborníka LK Radhošť. Spolu s Jiřím Solanským, Zdeňkem Závorkou, Radkem a Jaromírem Vojkůvkovými a nejmladším Tomášem Kulišťákem získali pěkná umístění v tvrdé konkurenci na kvalifikačních moravských závodech.

Příprava na sezónu 1995 –96 spočívala jednak v letních trénincích a závodech  na horských kolech a v podzimní přípravě na sněhu v rakouském Hintertuxu pod vedením trenéra Ivana Hrstky.  Závodní sezóna začala již začátkem prosince závody na Radhošti a závody Krkonošské župy ve Špindlerově Mlýně. Zdeněk Chrástecký v této sezóna startoval v kategorii starší žáci, Lucka Hrstková za starší žačky, Radka Chrástecká a Simona Hrstková za mladší žačky. Radka vstoupila do sezóny dost nešťastně. Zlomenina holenní kosti v srpnu ji vyřadila z přípravného období až do října. Po roční pauze exceloval Zdeněk Chrástecký, který si hned v úvodu sezóny odvezl ze Špindlerova Mlýna dvě vítězství (viz foto).

Následovaly tři kvalifikační závody ČR. V prvním závodě v Rokytnici za účasti 136 závodníků získala Lucka ve dvou kategoriích Super G 1. a 2. místo, Zdeněk 4. a 1. místo, Radka 3. a 1. místo. V obřím slalomu jsme brali všechno – Lucka a Radka zvítězili, Zdeněk byl druhý.

Druhý kvalifikační závod se jel v Bílé za účasti 156 závodníků. Ve slalomu Zdeněk zvítězil, Radka byla druhá. V obřím slalomu skončila Radka rovněž druhá.

Třetí kvalifikační závod se uskutečnil v Říčkách za účasti 146 závodníků. Ve dvou slalomech Zdeněk zvítězil, Radka získala dvě třetí místa. V obřím slalomu Lucka zvítězila, Radka a Zdeněk obsadili třetí místa. Na snímku ze závodů v Říčkách je Radka v obležení dalších mladých závodníků z družstva Olgy Charvátové.

 

Tyto výsledky rozhodly o zařazení našich závodníků do A družstva reprezentace ČR. Jeho kádr tvořilo celkem 10 mladých sportovců, a tak účast tří mladých Bečvanů byla bezesporu velikým úspěchem. V únoru 1995 na zimní olympiádě mládeže přispěla Lucka i Radka svými výsledky k prvnímu místu České republiky v soutěži družstev dívek. Na stupni nejvyšším si mohly poslechnout českou hymnu, která se na jejich počest hrála !

V Říčkách se konal také 34. ročník mezinárodních závodů Skiinterkriterium za účasti 16 států včetně USA a Kanady. Ani zde se naši neztratili. Ve slalomu byla Radka druhá a Zdeněk třetí, v obřím slalomu Radka i Zdeněk druzí a Lucka pátá.

Vyvrcholením sezóny bylo mistrovství ČR na Červenohorském sedle ve dnech 1. – 3. března. Titul mistryně ČR ve slalomu i obřím slalomu získala Lucka Hrstková, v Super G skončila druhá. Titul mistra ČR v Super G získal Zdeněk Chrástecký, exceloval ve slalomu     i obřím slalomu, kde obsadil druhá místa. Radka vybojovala druhé místo v Super G, z dalších bojů ji vyřadilo zranění (otočené koleno ji vyřadilo z druhého kola slalomu, když v prvním kole zvítězila ).

Kolotoč závodů pokračoval dalšími starty ve Špindlerově Mlýně, na Pradědu, na mistrovství Slovenské republiky v Čachtičkách , kde Lucka k titulu mistryně ČR přidala i titul mistryně SR. Na závěr sezóny se hodnotil celý seriál třinácti republikových závodů – Alpská váza 1996. Zdeněk Chrástecký ve své kategorii přesvědčivě zvítězil s celkovým počtem 900 bodů (na druhého Fiedlera z Jablonce měl náskok 160 bodů). Ve starších žačkách Lucka Hrstková skončila druhá ( reprezentační povinnosti jí nedovolily absolvovat  všechny závody). Radka Chrástecká v posledním roce závodění za mladší žačky rovněž získala druhé místo. Následující fotografie jsou z vyhlašování výsledků Alpské vázy 25.6.1996 v Praze

Naši mladí závodníci ukončili velice úspěšnou sezónu na mezinárodních závodech ve Val d´Isere. Zdeněk v konkurenci 108 starších žáků vybojoval druhé místo v super G, stejně tak i Lucka. Ve slalomu byla Lucka patnáctá a Zdeněk sedmý. Pro Radku po zranění (měla nohu v sádře) to byl jen výlet jako odměna za úspěšnou sezónu. 

Přípravka dívky roč.1988           Přípravka dívky roč.1987        Přípravka chlapci roč. 1990-91

1. Solanská Ingrid                      1. Petrovičová Dana                1. Martyčák Jakub

2. Vavřínová Michaela                2. Urbanovská Aneta                2. Jurečka Filip

                                                                                          3. Blinka Vlastimil

 

Přípravka chlapci roč. 1987-89   Předžáci roč. 1985                 Žáci mladší  roč. 1983-84

1. Vavřín Jan                              1. Petrovič Marek               1. Urbanovský Aleš

2. Vavřín Zbyněk

 

Žačky starší roč. 1981-82              Ženy                                  Muži do 35 let                Muži nad 35 let

1. Rozsypalová Petra                  1. Martyčáková Jana            1.Paulus Daniel              1.Urbanovský Pavel

                                                                                          2. Závorka Zdeněk

                                                                                          3. Solanský Jiří

Letní a podzimní příprava našich mladých závodníků na lyžařskou sezónu 1996-1997 probíhala opět shodně jak na kolech, tak na sněhu v rakouském Hintertuxu v kolektivu Ski Zlín Olgy Charvátové pod pečlivým vedením trenéra Ivana Hrstky. Tentokrát se nehody závodníkům vyhýbaly a hned v lednu 1997 absolvovali sérii závodů na Slovensku ( Krompachy), v Telnici, ve Špindlerově Mlýně, v polském Szcyrku. Všude se umísťovali na předních místech a sbírali body do celkového umístění v sezóně.

Zvláště úspěšná byla Radka Chrástecká na závodech v Krompachách, kde na mistrovství Slovenska zajela 1. a 2. místo a v mezinárodních závodech byla pátá. Úspěch zopakovala na republikových závodech v Říčkách, kde v obřím slalomu v prvním kole dojela čtvrtá a ve druhém kole zvítězila. V Říčkách pak se dále jely mezinárodní závody  Skiinterkritérium , tam se Radka v obou kolech v silné mezinárodní konkurenci umístila na výborném třetím místě.

V polovině února Radka excelovala na moravském přeboru žáků v alpském lyžování, který se konal v Bílé. Radka ve své kategorii starší žačky vyhrála jak slalom, tak i obří slalom. Výborné výsledky obhájila i na moravskoslezských kvalifikačních závodech na Soláni. Tam ve slalomu zvítězila a v obřím slalomu skončila druhá. Výborně tam zajela i Simona Hrstková, která skončila za Radkou na třetím místě.

Radčiny úspěchy vyvrcholily na mistrovství republiky starších a mladších žáků, které se jelo 27.2 – 2.3. na Spičáku. Tam Radka zvítězila v kategorii Super G i ve slalomu. V obřím slalomu skončila druhá. Stala se tak dvojnásobnou mistryní ČR a otevřela si tak cestu k nominaci na mezinárodní závody ve Švédsku, Itálii a Francií. Na snímku je Radka na nejvyšším stupni po závodech v Super G. Ani Simona Hrstková se v mladších žačkách neztratila. V obřím slalomu skončila šestá a v Super G sedmá. Na fotografii je Radka „na bedně“.

Také Zdeněk Chrástecký se úspěšně zapojoval do kolotoče lyžařských závodů  a sbíral body do celkového hodnocení sezóny. Byla to jeho první sezóna, ve které jezdil již za juniory a setkával se proto s mnohem větší konkurencí. V polovině ledna 1997 se konaly první závody FIS v Beskydech na Bílé. Závodů se zúčastnila kompletní domácí mužská špička a lyžaři ze Slovenska, Polska, Rakouska a Rumunska. Šestnáctiletý Zdeněk mezi 135 závodníky skončil v prvním závodě obřího slalomu třicátý,  ve druhém třicátý pátý.

Ve vynikající formě se v Bílé představila tehdy také šestnáctiletá Lucka Hrstková. Všech téměř 100 soupeřek deklasovala mezi 34 brankami obou závodů. Zvítězila před Pavlou Raclavskou a Slovenkou Simčákovou. Nedělní pořadí bylo totožné, pouze ve druhém kole Lucie doháněla sekundový náskok Raclavské.

Lyžařský areál v Bílé patří k nejlepším na Moravě. Nejen že v něm jsou pořádány špičkové závody, ale slouží i ke kvalitnímu tréninku. Také naši mladí závodníci proto se svými hlavními sponzory – rodiči – tam často trénovali. Mohli se tam často setkat a trénovat  s naší špičkou alpského lyžování, jako byl např. Tomáš Bank nebo v ženách Eva Kurfürstová. Na následujícím novinovém snímku je náš Zdeněk Chrástecký na startu paralelního slalomu. Soupeřem mu byla právě Eva Kurfürstová. V prvním závodě ji Zdeněk porazil, ve druhém prohrál. Celkově zvítězila Eva Kurfürstová o 0,21 sec.