Sázka na mládež – zaručená cesta k vrcholným výkonům

17.01.2016 10:47

Jestliže chtělo bečvanské lyžování dosáhnout dalších výraznějších úspěchů v okresním, krajském, případně celostátním měřítku bylo jasné, že musí začít s výchovou a výcvikem té nejmladší generace – dětí v předškolním věku. Toho si byli vědomi především ti rodiče, kteří sami již dosáhli určitých úspěchů a kteří byli sportovními nadšenci. V LO TJ Jiskra Dolní Bečva to byli především manželé Hrstkovi a Chrástečtí, hlavně jejich mužská část Ivan  a Zdeněk. Hrstkovi měli dvě dcery – Lucii (ročník narození 1981 ) a Simonu  (1982) . Manželům Chrásteckým se syn Zdeněk narodil v roce 1981 a dcera Radka v roce 1983. Všichni začali s prvními krůčky na lyžích již od dvou let. Rodiče je s sebou brali na svoje vlastní tréninky na slalomový svah v Pastvinách,na Radhošť nebo jiné kopce, na lyžích s nimi prožívali  zimní víkendy. Slavili s nimi třeba Silvestra i Nový rok na lyžařské chatě na Radhošti, jak ukazuje fotografie z 1.1.1989, na které jsou zleva  manželé Kolářovi, Ivan Hrstka, Radko Linhart, Jitka Hrstková, manželé Poláškovi, manželé Chrástečtí a jejich ratolesti. 

Nedostatek sněhu z předcházejících let si mohli lyžaři vynahradit následující sezónu 1990 – 1991. Sníh napadl již v polovině prosince a bylo ho dost i v nižších polohách až do začátku března. Trénuje se na Radhošti i v Pastvinách. Podívejme se na časový snímek jednoho pátečního odpoledne : Ivan Hrstka vyzvedává ve 13.00 děti ze školy , pěšky s lyžemi vyšlapou na Radhošť, tam projedou tak 400 branek a ve 21.00 jsou zpátky pěšky doma.

Výsledky se brzy dostavují.  2. března se  ve Velkých Karlovicích na Kasárnách koná celostátní závod žactva O pohár Moravy. Naši mladičcí závodníci mají trému, kolem nich jsou závodníci ze Zlína, Brna i ze Slovenska v dobré lyžařské výstroji a s patřičným servisem. Při čtení startovní listiny se někteří závodníci i jejich doprovod dohadují, kde ta Dolní Bečva vlastně je a co tu dělá. Po závodě se nestačí divit.  V kategorii chlapců byl Zdeněk Chrástecký  čtvrtý, kategorii děvčat Lucka Hrstková dokonce vyhrála.

Ještě více měli soupeří protažené tváře následující den na závodech „O vločku Soláně“. To Zdeněk Chrástecký obsadil 2.místo, Lucka opět vyhrála, její sestra Simona byla desátá a Zuzka Romanová dvacátá první. Soupeři přestali mluvit o náhodě a naše závodníky i skromný doprovod začali zdravit. Na snímku jsou naší mladí závodníci na stupních vítězů s diplomy i Soláňskou vločkou.

Přebor LK se jel 9. března na Radhošti. Po oblevě se jelo „na vodě“. Absolutním přeborníkem se poprvé stal Dan Paulus, jako dorostenec porazil všechny muže, před Jiřím Valou měl náskok 2,5 sec. . Horký favorit závodu Ivan Hrstka ve druhém kole vzdal. Pro naše nejmladší úspěšné závodníky ze Soláně byl závod pohromou, protože pro minutí branky byli diskvalifikováni. 

Na snímku vlevo je s číslem 41 Jiří Solanský , č. 15 má Krhůtková Ilona, č. 36 Paulus Daniel. Na pravém snímku je Ilona Krhůtková v plné jízdě.

Brigádnická činnost lyžařů přes letní měsíce se zaměřila na údržbu chaty, vleků  a sečení trávy na tratích. Z výtěžku nového lyžařského vleku LK zakoupil nové lyže pro nejlepší mladé závodníky. Lucka Hrstková dostala značku VÖLKL, Zdeněk Chrástecký ROSSIGNOLL.