První pokusy o výstavbu lyžařského vleku

10.01.2016 23:52

Výborná sjezdovka z Radhoště do Krbového lesa měla dvě nevýhody; byla orien-tována na jižní stranu a tudíž při mírné zimě byla na jejím konci již beze sněhu a dále citelně chyběl lyžařský vlek. S první nevýhodou se nedalo nic dělat. Druhá nevýhoda však mohla být v letech 1964 až 1966 vyřešena.  Severo-moravský krajský výbor ČSTV v Ostravě kladně reagoval na investiční záměr zpracovaný Mirkem Kulišťákem a do návrhu plánu cestovního ruchu na rok 1965 předběžně zařadil akci s názvem: Střední lyžařský vlek z Dolního Rozpitého na Radhošť s plánovanými náklady 330 až 350 000 Kčs (Na fotografii vlevo). . Jak probíhala jednání lze odvodit z  přiložených kopií korespondence mezi jednotlivými zainteresovanými složka-mi. Na základě pokynů Severo-moravského KV ČSTV zpracovala naše TJ investiční záměr.  Dokumentace je zajímavá i tím, že ukazuje v jakých cenových relacích se tehdy reálně uvažovalo. Např. cena 1,50 Kč za jednu jízdu se dnes jeví jako pohádka.

 

 

Požadavky, které předložil ČSTV na doplnění investičního úkolu , jistě vyžadovaly značné pracovní, časové i finanční nároky na jejich realizaci. Zřejmě to bylo nad síly nejen funkcionářů lyžařského oddílu, ale i celé TJ Jiskra. Investiční úkol nebyl doplněn a z celé tak nadějné a do budoucnosti prospěšné akce sešlo. 

Když se nepodařilo postavit velký vlek, zkusili to naši funkcionáři alespoň s malým, který by ulehčil závody i trénink na slalomovém svahu v Pastvinách. V roce 1965 byl tam instalovaný jednoduchý lyžařský vlek. Základem byl elektromotor, který Mirek Kulišťák a Radko Linhart přivezli z Hutiska od komedianta Pflégra. Byl to vyřazený elektromotor z řetízkového kolotoče. Stál 300 Kč a  na jeho pořízení se lyžaři v hospodě poskládali po 50 korunách. Na fotografii jsou zachyceny první jízdy na vleku. Tondovi Adámkovi na zadku lyží stojí Oldřich Pařenica .

 

Uznáním praktických zkušeností i organizátorských kvalit našich funkcionářů bylo i jejich ustanovení do funkce rozhodčích a hlavně nasazení při rozhodování v celostátních i později i mezinárodních lyžařských soutěží. Můžete se podívat na vydaný průkaz rozhodčího pro Radka Linharta a na fotografii z roku 1964, na které ve funkci startéra při přeboru republiky ve Špindlerově Mlýně pouští na trať závodnici Škodovou. Na další fotografii je Mirek Kulišťák (třetí zprava) mezi dalšími rozhodčími při přeboru republiky ve sjezdových disciplinách ve Vysokých Tatrách koncem šedesátých let.

Hlavní závod, organizovaný lyžařským oddílem TJ Jiskra Dolní Bečva, byl i nadále Memoriál Hynka Tošenovského – závod v obřím slalomu. Zpravidla se soutěžilo ve čtyřech kategoriích (muži, ženy, dorostenci a dorostenky). Absolutní vítěz získal putovní cenu, všichni další vítězové věcnou cenu. Závod se jezdil zpravidla jednou za dva roky, většinou byl zároveň přeborem okresu, někdy i kraje nebo dokonce byl oblastní soutěží pro Moravu. V předcházejícím textu jste si mohli přečíst výsledky prvního ročníku. Celkové výsledky dalších závodů konaných v padesátých létech a v  první polovině let šedesátých se bohužel nedochovaly. Jsou jen známi vítězové dalších ročníků, kteří získávali putovní cenu:

 

2. ročník          Gola Antonín              RH Frenštát p.R.       

3. ročník          Fiala Zdeněk               TJ Gottwaldov

4. ročník          Novotný Jindřich        TJ Gottwaldov

5. ročník          Motyka Milan             Spartak MEZ Vsetín.

6. ročník          Chroust Jan                 Dukla Valašské Meziříčí

7. ročník závodu se konal 14. března 1965. Vzhledem k velkému množství sněhu byla trať zkrácena o 500 m. K závodu se přihlásilo 131 závodníků. Startovalo 72 závodníků, z toho 57 závod dokončilo, 12 závod vzdalo a 3 závodníci byli diskvalifikováni.

Dochovala se fotografie z vyhlášení výsledků 3. ročníku , ve kterém na stupni nejvyšším stojí Zdeněk Fiala, druhý je Miroslav Pokorný z Rožnova p.R., na třetím místě skončil Tonda Adámek. Ze snímku vidíte, že dole nebylo po sněhu ani památky

 

 

Výsledky 7.ročníku Memoriálu Hynka Tošenovského

 

Dorostenky mladší:     

1. Velíšková Hana       VP Frýdek-Místek      108,6 vteřin 

2. Suchá Vlasta           TJ Gottwaldov            130,2 

 

Dorostenci mladší:      

1. Nohel Pavel VP Frýdek-Místek                     88,4

2. Pokluda                   MEZ Frenštát              91,2

3. Klíč Robert             MEZ Frenštát                93,2

7. Růčka Josef             Jiskra D.Bečva             108,2

12 . Maléř Karel Jiskra D.Bečva                       133,0

 

Dorostenky starší:

1. Bubeníčková A.      TJ Gottwaldov            93,0

2. Chvátalová Anna    VŽKG Ostrava           130,8

 

Dorostenci starší:

1. Závorka Rudolf      Jiskra D.Bečva            88,0

2. Tobiáš                      MEZ Frenštát              88,2   

3. Foldyna M.             VP Frýdek-Místek      88,6

8. Diatka Jaroslav        Jiskra D.Bečva            100,2

13.  Konvička Zdeněk   Jiskra D.Bečva            183,0

 

Ženy:                           

1. Chvojková Alena    VŠ Olomouc               105,2

2. Smetanová Zdena   VŠ Olomouc               205,0

 

Muži: 

1. Šplíchal Ivo             TJ Gottwaldov            86,0

2. Trajtl Hary               VP Frýdek-Místek       87,2

3. Fiala Lubomír          Slavia Brno                 88,8

4. Trhlík Jaroslav         VAAZ Brno                 89,4

6. Malík Pavel             Jiskra D.Bečva            95,4

12. Adámek Antonín    Jiskra D.Bečva            103,0

13.-16. Krhůtek Miloš         Jiskra D.Bečva      105,0

Divín Rudolf           Jiskra D.Bečva                 105,0

21. Hrstka Jiří              Jiskra D.Bečva            134,8

23. Závorka Zdeněk    Jiskra D.Bečva             163,0