Máme první mistryni České republiky a účastnici mistrovství světa (1993)

17.01.2016 11:19

Závodní sezóna 1993 začala 9. – 10. ledna  žákovskými závody na Grůni . Všechna příprava se zaměřila na republikové závody na Pradědu .  Tam nad všemi zazářila tehdy jedenáctiletá Lucka Hrstková, která z posledních startovních míst vybojovala v závodech první a druhé místo , pokořila závodnice oddílů zvučných jmen a kvalifikovala se na olympiádu mládeže do Itálie. Tato olympiáda se konala od 31.1. do 5. 2. 1993 v italských Alpách a zúčastnily se jí čtyřčlenná družstva 25 zemí celého světa.

Poprvé v historii dolnobečvanského lyžování vyjížděla naše závodnice za hranice na tak významný závod.  Přestože se vybavením řadila k absolutním outsiderům vyrazila všem dech svým 8. místem ve slalomu, 11. místem v obřím slalomu a 14. místem v Super G. Výrazně tak přispěla k zisku bronzové medaile pro družstvo ČR.

Na další úspěch nemusela Lucka dlouho čekat. Koncem února v krkonošských Herlikovicích na mistrovství ČR zvítězila v obřím slalomu a stala se mistryní ČR v mladších žačkách.

V měsíci únoru se naši mladí závodníci zúčastnili závodů Slezského poháru a přeboru města Vsetína, v březnu v Ostružné, na Javorce a na Kohútce. Všude ve svých kategoriích obsazují stupně vítězů. Vynikající výkon podali v závodech na Soláni, kde naše družstvo zvítězilo nad 23 družstvy z Moravy.  Perfektně zajel Martin Navařík, který ve své kategorii zvítězil, Radka Chrástecká byla třetí  a  Simona Hrstková  čtvrtá. Zdeněk Chrástecký svými umístěními v jednotlivých závodech získal celkové 4. místo v ČR ( z ročníku narození 1981 byl dokonce první ) a zajistil si účast na mistrovství ČR v příští sezóně. 

 

Koncem března 1993 může LK Radhošť oslavovat dosavadní největší úspěch ve své historii – účast svojí závodnice na mistrovství světa ! Lucie Hrstková jako přebornice ČR se nominovala na tyto závody, které se uskutečnily v Itálii ve dnech 30.3. až 4.4. Následující záběry jsou z tohoto mistrovství.

Koncem března 1993 může LK Radhošť oslavovat dosavadní největší úspěch ve své historii – účast svojí závodnice na mistrovství světa ! Lucie Hrstková jako přebornice ČR se nominovala na tyto závody, které se uskutečnily v Itálii ve dnech 30.3. až 4.4. Následující záběry jsou z tohoto mistrovství.

 

Úspěchy v tomto roce sklízeli i další naši mladí závodníci a to i na mezinárodní scéně. Již se zkušenostmi z minulého ročníku se zúčastnili v Zuberci ve  slovenských Roháčích dalšího Goralského klobúčiku, který se jel jako mezinárodní mistrovství Slovenska . V sobotní kvalifikaci obsadil Martin Navařík 1. místo ze 130 chlapců, Radka Chrástecká byla druhá a Simona Hrstková třináctá z 90 děvčat. V nedělním závodě naši stáli na stupních vítězů – Martin skončil třetí, Radka dokonce druhá a Simona desátá.  Na následujícím obrázku je Martin při přebírání třetí ceny, na dalším Radka bere cenu za druhé místo.

Dvakrát nám fujara hrála při vyhlašování výsledků,  dvakrát nad zasněže-nými Roháči bylo slyšet LK Radhošť Dolní Bečva. Pořada-telé se ptali: „ Ako to robíte ? Ved´ my máme individuálné plány, individuálných trenérov, žiaci sa učia tri hodiny denne a dialej už len lyže a lyže. Po našej celoročnej robote s 80 žiakmi sa objavia tri malí predžáci z  Dolnéj Bečvy  a predbehnú nás …. “ A to ještě nevěděli, že v dalších ročnících si naši chtějí odvézt i medvěda, kterého dostává vítěz závodu.

Dosahované výsledky našich nejmenších  měly pochopitelně velkou odezvu v obci    a řady mla-dých závodníků rostly. Na fotografii z dubna 1993 je vidíte i se svým trenérem Ivanem Hrstkou, který má největší zásluhu o jejich sportovní růst. Odleva jsou Karin Doleželová, Zdeněk Chrástecký, Martin Nava-řík, Lucka a Simona Hrstková, Dan Paulus, Jaroslav Vojkůvka, Tomáš Ostřanský,  Radek Vojkův-ka, Zdeněk Závorka

Pro příznivé sněhové podmínky v roce 1993 se naplánoval  přebor LK až na             27. března. Ostré březnové sluníčko však dovolilo uskutečnit pouze jedno kolo slalomu. Opět dominoval junior Paulus Daniel. Jako nejmladší začínala jezdit kategorie školka.

 

Školka dívky               Školka chlapci              1.a 2.třída                    Předžačky      

1. Petrovičová Dana    1. Vavřín Jan               1.Navařík Pavel           1. Chrástecká Radka

2. Urbanovská Aneta  2. Blinka Jarek              2. Petrovič Marek        2. Hrstková Simona

3. Vavřínová Mich.     3. Vala Michal                                                

 

Předžáci                      Mladší žačky               Mladší žáci                  Junioři

1. Navařík Martin        1. Hrstková Lucie       1. Chrástecký Zd.          1. Paulus Daniel

2. Polášek Marek                                        2. Polášek Jiří              2. Závorka Zdeněk

                                                                                                    3. Ostřanský Tomáš

Muži                            Ženy

1. Solanský Ivan         1. Vavřínová Jana

2. Solanský Libor        2. Polášková dana

3. Vavřín Libor            3. Petrovičová Eva

 

V letních měsících roku 1993 se prováděly práce na úpravě sjezdovky, odstraňování pokácených stromů, likvidaci starého vleku a dokončovací práce na posledních venkovních  i vnitřních úpravách chaty. Ta doznala od svého prvopočátku z roku 1970 podstatných změn nejen podle vybavení, ale i podle vzhledu  a velikosti. Původně povolený rozměr 2,5 x 2,5 m byl značně překročen. To bylo také hlavní příčinou toho, že při závěrečné kolaudaci měli kolaudační pracovníci z počátku zcela odmítavé stanovisko  a dokonce uvažovali   o vydání rozhodnutí o likvi-daci chaty. Členům výboru LK dalo velikou práci přesvědčit úřady o tom, že všechny dílčí úpravy byly vykonány po náležitých žádostech a vydaných povoleních. Nakonec všechno dopadlo dobře a chata mohla dále sloužit potřebám členů i dalších příznivců LK. Svoji roli hrála i skutečnost, že venkovní vzhled chaty nenarušoval pohled na vrchol Radhoště a citlivě zapadl do okolní přírody. 

Obětavost a nadšení v tréninku i v závodech našim závodníkům, vedoucím a také rodičům nechyběly. Největší problém byl ve finančním zabezpečením. Již se sice příznivě projevoval provoz nového vleku, díky kterému činil např. v roce 1993 roční příjem LK Radhošť 93 896 Kč, avšak to zdaleka nestačilo. Kvalitní lyžařská výstroj, bez které již nebylo možné dosahovat špičkových výkonů, přišla na dvacet až třicet tisíc. Výdaje na účast v závodech, dopravu, startovné, stravování a ubytování si celoročně vyžadovaly až stovky tisíc. To všechno již rodiče sami ani za pomocí LK nemohli unést. Tu a tam se objevili drobní sponzoři, ale hlavní sponzor, který by nesl tuto velkou finanční zátěž se neobjevoval.  Ohromnou výpomocí se stala nabídka paní Olgy Charvátové – Křížové (do té doby naší jediné majitelce medaile z alpských olympijských disciplin – třetí ve sjezdu na ZOH v Sarajevu v roce 1984) na zařazení Lucie Hrstkové a Zdenka Chrásteckého do svého ROSSIGNOLL TEAMU ve Zlíně. Hlavní sponzor – přední světový výrobce lyžařské výstroje – umožnil kompletní vybavení závodníků teamu a nabídl i možnost pětitýdenního soustředění  v rakouských střediscích Hintertux a Pitztal v říjnu a listopadu, odkud jsou i následující snímky. 

Stejně jako v minulých letech, tak i v sezóně 1993 –1994 začala příprava bečvanských lyžařů již v době, kdy ostatní měli prázdniny. Pod vedením Ivana Hrstky se začali připravovat cíleně  a s obrovským nasazením. Simona Hrstková, Radka Chrástecká a Adam Navařík vyjeli dvakrát za poznáním alpských ledovců. V lednu se pilně trénovalo na Soláni, Bečvici a na Radhošti. Výsledky se ukázaly hned v prvním závodě v Rokytnici, který byl celorepublikovým nominačním závodem pro mistrovství světa mládeže v Itálii. Naši zajeli skvěle. Lucka byla dvakrát první, Zdeněk jednou zvítězil a jednou byl druhý. Martin Navařík v prvním závodě upadl, ve druhém byl třináctý, Simona Hrstková po pádu byla 56., ve druhém závodě jela dobře a obsadila 19. místo. Zuzka Romanová skončila čtyřicátá pátá.

Výhry v nominaci vyslaly Lucku i Zdeňka na mistrovství světa mládeže TROFEO TOPOLINO v Itálii, které se konalo 8. – 13. února 1994. Každý ze 35 států světa delegoval po dvou zástupcích mladších žáků a po třech ve starších žácích. V obřím slalomu si ve světové špičce vyjela Lucka 8.místo a Zdeněk 13.místo. Radost z tohoto úspěchu nezkalila ani skutečnost, že při závodě ve slalomu měli oba pád a nedojeli. 

Úspěšně si vedli doma i další naši závodníci. Na Moravském kvalifikačním závodě v Rudě na Moravě obsadila Simona Hrstková 6. a 11.místo, Zuzana Romanová 15. a 13.místo, Martin Navařík 41. a 5.místo a Aleš Urbanovský 16. a 22. místo. V předžácích kralovala Radka Chrástecká, která dvakrát zvítězila s náskokem 4 a 5 vteřin před druhou závodnicí. Pavel Navařík byl na 34. a 30.místě.

Domácí závody vyvrcholily ve dnech 25. – 27.února mistrovstvím ČR mladších žáků na Špičáku v Jizerských horách.  Následující přehled  výsledků našich závodníků hovoří za vše : 

  Obří slalom Slalom Super G
Lucie Hrstková 5. 1.    1.
Simona Hrstková 12. 20. 22.
Zdeněk Chrástecký 3. 2. 2.
Martin Navařík 25. 48. 22.

 

Lucka se tak znovu stala mistryní ČR ve slalomu a super G, v kombinaci obsadila 2. místo. Zdeněk svým předním umístěním v jednotlivých disciplinách se stal mistrem ČR v kombinaci. Skvělé výsledky v přípravě svých svěřenců nemohly zůstat bez povšimnutí, a tak byl Ivan Hrstka vyhlášen nejlepším trenérem mládeže ČR.

Naši mladí závodníci začali jezdit i na Světový pohár. Ten pro mladší a starší žáky se jel v březnu 1994 v italském Abetone. Přestože naši odjížděli po dvoutýdenním lyžařském klidu, způsobeném nedostatkem sněhu na Valašsku, v závodech se neztratili. Lucka skončila ve slalomu osmá a v obřím slalomu dokonce čtvrtá, jen pár desetinek za „bednou“. Karin Doležalová v obou závodech byla 14. z 33 děvčat. Zdeněk Chrástecký se umístil devatenáctý v obřím slalomu a dvanáctý ve slalomu z  52 závodníků. Na snímku je naše družstvo na Světovém poháru v Abetone.


Úspěchů v tomto roce stále nebylo dost. Na Slovensku se jel již 20. ročník Goralského klobúčiku – mezinárodního mistrovství Slovenska žákovských družstev. Již loni naši slibovali, že si přijedou pro medvěda a pořadatelé se našich závodníků obávali. A právem, protože tehdy  jedenáctiletá Radka Chrástecká ukázala všem závodnicím své kategorie záda a domů odjížděla jak s klobúčikom, tak i s velikánským medvědem.

Na závěr sezóny v dubnu 1994 se všichni naši závodníci zúčastnili soustředění i závodů na Radhošti. Přebor LK Radhošť se jel  v měsíci březnu. Přeborníkem se opět stal Dan Paulus. Při tradičním „ Posledním mazání “ mohli všichni spokojeně konstatovat: Nejlepší mladší žáci a předžačka v České republice bydlí  na Dolní Bečvě, lyžují na Radhošti a vede je nejlepší trenér ČR Ivan Hrstka !